Η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) προκηρύσσει τον δεύτερο διαγωνισμό διηγήματος αφιερωμένο στη μνήμη του Άγγελου Μαστοράκη.

Θέμα: «Εναλλακτική ιστορία στην Ελλάδα».

Δεύτερος διαγωνισμός διηγήματος

Η εναλλακτική ιστορία είναι ένα σημαντικό παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, που ωστόσο ελάχιστα εκπροσωπείται στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα υποείδος που περιγράφεται πλήρως από το γνωστό μας «What if?», καθώς θέτει ακριβώς αυτό το ερώτημα – τι θα γινόταν αν κάτι στο παρελθόν μας είχε εξελιχθεί διαφορετικά απ’ ό,τι εξελίχθηκε. Τι θα γινόταν αν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου δεν είχαν κερδίσει οι Σύμμαχοι; Τι θα γινόταν αν ο Σωκράτης δεν είχε πιει το κώνειο; Πώς θα ήταν η κατάσταση αν η χώρα μας δεν είχε γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αλλάζοντας ένα ιστορικό γεγονός, ο συγγραφέας καλείται να εξερευνήσει το παρόν ή και το μέλλον μας, και το πόσο διαφορετικά θα ήταν αυτά. Οι αλλαγές μπορεί να είναι κοσμογονικές –κάτι σαν το λεγόμενο φαινόμενο της πεταλούδας– ή μικρές κι ωστόσο σημαντικές. Η επιλογή είναι δική σας. Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, έργα που ανήκουν στο είδος είναι Ο άνθρωπος στο ψηλό κάστρο του Φίλιπ Ντικ, οι Μηχανές σαν κι εμένα του Ίαν ΜακΓιούαν και η Νύχτα της σβάστικας της Κάθριν Μπέρντεκιν, ενώ στην τηλεόραση πολύ γνωστή σειρά του είδους είναι το For All Mankind.

Καλείστε λοιπόν να φανταστείτε το παρόν ή το μέλλον της Ελλάδας αλλάζοντας όσο εσείς θέλετε ένα ιστορικό γεγονός, σημαντικό ή ασήμαντο, είτε του μακρινού παρελθόντος είτε ακόμα και της πρόσφατης ιστορίας μας.

Όροι συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι ενήλικες μη μέλη της ΑΛΕΦ, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.λπ. Έργα που θα προωθούν ιδεολογίες μίσους θα μηδενίζονται αμέσως χωρίς επιστροφή χρημάτων, οπότε μην μπείτε στον κόπο να στείλετε κάτι τέτοιο. Τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα.

Για να συμμετάσχετε στον διαγωνισμό, θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό των 10 (δέκα) ευρώ στον λογαριασμό ΑΛΕΦ (IBAN : GR 55 0110 1080 0000 1084 8026 323, Εθνική Τράπεζα). Κατόπιν, μας αποστέλλετε το έργο σας (έκτασης μέχρι 4.000 λέξεις) μαζί με το αποδεικτικό κατάθεσης στο info@alef.org.gr. Παρακαλούμε, σε περίπτωση που καταθέτετε από άλλη τράπεζα εκτός Εθνικής, μην ξεχάσετε να αναλάβετε εξ ολοκλήρου τα έξοδα μεταφοράς.

Διηγήματα θα αρχίσουν να γίνονται δεκτά από την 1η Φεβρουαρίου του 2024 και οι συμμετοχές θα κλείσουν στις 30 Ιουνίου του ίδιου χρόνου. Κείμενα που θα σταλούν πριν ή μετά από αυτές της ημερομηνίες δεν θα διαβαστούν.

Τα αρχεία των διηγημάτων θα πρέπει να είναι ανώνυμα και να ακολουθούν τη μορφοποίηση του συνημμένου αρχείου (γραμματοσειρά Times New Roman 12 στιγμών, διπλό διάστιχο, κανονικά περιθώρια, εσοχή παραγράφου 1,25 εκατοστά, στοίχιση εκατέρωθεν, η αλλαγή ενότητας επισημαίνεται με #). Δεκτά αρχεία σε μορφότυπο doc, docx ή rtf. Παρακαλούμε, μη στέλνετε τα κείμενά σας σε pdf.

Τα διηγήματα θα αξιολογηθούν από τριμελή επιτροπή και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη του 2024.

ΕΠΑΘΛΑ

Πρώτη θέση: 300 ευρώ

Δεύτερη θέση: 200 ευρώ

Τρίτη θέση: 100 ευρώ

Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση της λέσχης, σε ημερομηνία που θα οριστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα νικητήρια διηγήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό της ΑΛΕΦ, τα Φανταστικά Χρονικά.